fredag den 21. juli 2017

Z Austrálie cez Kóreu domov. Řehula ochutnal svet a povedie triatlonistov

Od minulej jesene si historicky najúspešnejší český triatlonistov píše k menu: reprezentačný tréner českého tímu.

V tejto úlohe slávil v uplynulých dňoch ďalší úspech - syna Jakuba doviedol v kategórii dorastencov na Hrach VII.letnej olympiády detí a mládeže ku zlatej medailu. "Vydarený závod," pochvaľoval si Jakub Řehula. Verím, že v spolupráci s otcom v úlohe trénera sa adekvátne pripravíme na vrcholy sezóny. "

Pre nádejného triatlonistu môže byť príbeh otca hnacím motorom. Řehula v roku 2000 v sparnom Sydney vybojoval v triatlone bronzovú medailu a aj vďaka tomuto úspechu sa mu Austrália stala druhým domovom.

Po olympijských hrách REHULA sľubne rozbehnutú kariéru prerušilo zranenie po nepríjemnom páde z bicykla a do triatlonov ého kolotoča sa vrátil po dvoch rokoch. Vtedy však dal prednosť dlhším tratiam.O štart v Aténach 2004 a možnosť obhájiť olympijský bronz prišiel po ďalšie nepríjemné nehode s automobilom, kde sa mu zasekol prevodník do lýtkového svalu.

Potom ale prišiel zvrat kariéry - dostal ponuku na pozíciu trénera u kórejskej reprezentácie. A prijal. Hoci nástrah miestnej kultúry nebolo málo.

Bil sa s kórejčine. Zvykal si na ázijskú kuchyňu, pretože Kórejčania sú vyhlásení milovníci plodov mora. "Ochutnal som chobotnice, ktoré kuchári rozsekajú na kúsky, zalejú je sezamovým olejom so soľou a na tanieri sa tá pochúťka ešte hýbe.Inokedy som okúsil mäso biele farby pripomínajúce jahňacie, ale čoskoro som sa dozvedel, že som skonzumoval mäso psa. "

V Kórei ale Řehula spoznal tiež vysokú úroveň športovej infraštruktúry, väčšina malých miest vlastné tréningové zázemie, strediská, areály . Časová vyťaženosť bola v pozícii trénera naozaj intenzívne, aj napriek tomu ešte v roku 2009 skončil štvrtý na majstrovstvách sveta v dlhom triatlone.Popri tom navyše dorábal vysokú v Prahe a v Soule na univerzite učil športové odvetvia: atletiku, plávanie a cyklistiku.

Po ázijskej koncert sa triatlonový svetobežník vrátil späť do Austrálie, kde sa stal skautom a staral o talentovaných mladíkov. Časom sa dostal k olympijskému tímu, kde mal väčší výber talentov ako v Kórei, a niekoľko jeho zverencov teraz jazdí v TOP 10 vo Svetovej sérii.

"Okrem talentov som v Austrálii ulovil aj raje, z čoho mali moji synovia, ktorí za mnou prišli na návštevu, obrovskú radosť, "chváli sa Řehula parádnym úlovkom z krajiny klokanov.

Vlani však Řehula urobil zásadnú zmenu - pobyt v cudzine vymenil za návrat domov a od novembra pôsobí v pozícii trénera reprezentácie. "Ale musím priznať, že po príchod e k tímu som poznal, ako je úroveň triatlone u nás priemerná.Našou snahou preto bude tento šport zdvihnúť výkonnostne, štrukturálne aj mediálne. Ale každá oblasť so sebou samozrejme nesie obrovské penzum práce. "

Cieľ je jasný: viac previazať trénermi atletiky, cyklistiky, plávaní a ďalších odborov, napríklad fyzioterapia a rehabilitácie. Vychovať čo najviac triatlonistov pre štart na olympijských hrách v roku 2020 a vybudovať národné tréningové centrum triatlonu.

"Hlavným heslom bude: nový systém, tvrdšie výber talentov, potrebná výkonnosť a práce s najlepšími," naznačil Řehula. "Nové tréningové centrum, ktoré by malo pomôcť športovcom dosahovať najlepších výkonov na svetovej úrovni, vznikne vzhľadom na načasovanie niekedy za pätnásť mesiacov.A bol by som veľmi rád, keby centrum mohlo vzniknúť v Plzni. "


Ingen kommentarer:

Send en kommentar